Στρες στο Ενυδρείο
Στρες στο Ενυδρείο

Λίγα πράγματα συγκρίνονται με την ομορφιά και τη χαλάρωση που προσφέρει ένα ενυδρείο σε ένα σπίτι. Σημαντικό όμως παράγοντα για να μπορούμε να το απολαύσουμε, αποτελεί το να είναι τα ψαράκια μας υγιή. Μια από τις κύριες πηγές προβλημάτων στο ενυδρείο είναι το στρες. Επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, θα παραθέσουμε μερικούς τρόπους αποφυγής του στρες των ψαριών μας.

Σταθερές συνθήκες στο ενυδρείο:

Σε κάθε φρεσκάρισμα νερού αλλάζει και η χημική του σύνθεση, το οποίο προκαλεί στρες στα ψάρια. Για αυτό το λόγο, τα φρεσκαρίσματα νερού πρέπει να γίνονται σε συχνά διαστήματα, κάθε εβδομάδα και να μην ξεπερνάνε το 20% της συνολικής ποσότητας του νερού.

Σταθερή θερμοκρασία του ενυδρείου, στα πλαίσια του φυσικού περιβάλλοντος των ψαριών που έχουν επιλεγεί.  Τα ψάρια είναι προσαρμοσμένα από την φύση να ζουν άνετα μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών. Η χρήση θερμοστάτη από τις αρχές Φθινοπώρου έως το τέλος της Άνοιξης διασφαλίζει τη σταθερή θερμοκρασία του νερού.  Για το καλοκαίρι υπάρχουν λύσεις από ανεμιστήρες έως ειδικούς ψύκτες για τα πιο μεγάλα και απαιτητικά ενυδρεία.

Καθαρό νερό στο ενυδρείο:

Αυτό προϋποθέτει φίλτρο για τον τύπο και το μέγεθος του ενυδρείου, το οποίο θα συντηρείται τακτικά. Το φίλτρο αποτελεί τη καρδιά του ενυδρείου και η σωστή επιλογή του είναι σημαντική για την καλή ποιότητα του νερού του ενυδρείου και πιο υγιή ψάρια.

Η συμβατότητα των ψαριών

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ζώα της ξηράς, δεν μπορούν να συμβιώσουν όλα τα ψάρια μαζί . Η επιλογή των ψαριών για το ενυδρείο πρέπει να είναι μεταξύ συμβατών ειδών, τόσο στη συμπεριφορά όσο και στις συνθήκες νερού που χρειάζονται και στις διατροφικές τους ανάγκες.

Σταθερή φωτοπερίοδος: Στη φύση, ο ήλιος ανατέλλει το πρωί και δύει το βράδυ. Αντίστοιχα, στο ενυδρείο τα φώτα πρέπει να ανάβουν την μέρα και να κλείνουν το βράδυ και όχι όποτε θυμάται ή βολεύει τον ιδιοκτήτη.  Ένας απλός χρονοδιακόπτης λύνει αυτό το πρόβλημα εύκολα και οικονομικά. Η φωτοπερίοδος πρέπει να είναι περί τις 12 ώρες.

Σταθερές ώρες ταΐσματος:

Επειδή στα ψάρια αρέσει η ρουτίνα, οι σταθερές ώρες ταΐσματος βοηθούν στη μείωση τοθ στρες και της επιθετικότητας μεταξύ τους, καθώς δεν έχουν πλέον να αγωνιστούν για την επιβίωση τους. Η χρήση μιας αυτόματης ταΐστρας λύνει το πρόβλημα καθώς τα ψάρια θα ταϊστούν στην ώρα τους είτε ο ιδιοκτήτης είναι σπίτι είτε όχι.

Παρουσία φυτών στο ενυδρείο:

Τα ζωντανά φυτά, πέραν της παροχής οξυγόνου και της απορρόφησης τοξινών, προσομοιάζουν το φυσικό περιβάλλον των ψαριών και μειώνουν το στρες. Επίσης προσφέρουν φυσικές κρυψώνες για να αναπαύονται τα ψάρια.

Μέγεθος ενυδρείου:

Όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο! Αλλά πάντα  ο ιδιοκτήτης πρέπει να φροντίζει να μην γεμίζει το ενυδρείο παραπάνω από τη χωρητικότητα του σε ψάρια. Ένας γενικός κανόνας είναι 1-2 εκατοστά μήκους ενήλικου ψαριού ανά λίτρο νερού. Αλλά επίσης πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν και οι ανάγκες όγκου νερού του κάθε μεμονωμένου είδους που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να βάλει στο ενυδρείο του.

Τοποθεσία ενυδρείου: Το ενυδρείο καλό είναι να τοποθετείτε μακριά από πόρτες και παράθυρα. Πόρτες που ανοιγοκλείνουν είναι πιθανό να τρομάξουν τα ψάρια σε ένα απότομο κλείσιμο τους. Επίσης, πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που να μην είναι δυνατό να χτυπηθεί. Μια σκοτεινή γωνία του σπιτιού θεωρείτε ιδανική.

Αποφυγή χτυπημάτων και δυνατών θορύβων:

Ο ήχος ενισχύεται στο νερό. Τα χτυπήματα των τζαμιών από χέρια ή αντικείμενα είναι πολύ ενοχλητικά για τα ψάρια και συνήθως δημιουργούν προβλήματα στα ψάρια. Τα παιδιά στο σπίτι θα πρέπει να μαθαίνουν ότι δεν κάνει να χτυπάνε τα τζάμια. Αντίστοιχα, προβλήματα μπορεί να προκληθούν από πολύ δυνατούς θορύβους.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, αποφεύγουμε το στρες των ψαριών και έχουμε πιο υγιή και χαρούμενα ψάρια, με πιο έντονους χρωματισμούς και καλύτερη συμπεριφορά και κατά συνέπεια ένα πιο όμορφο και χαλαρωτικό ενυδρείο να στολίζει το χώρο μας

Καλάθι Αγορών
Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο