Γιατί τα περισσότερα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους;

Γιατί τα περισσότερα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους;
Σας έχει τύχει να μιλάτε στο σκύλο σας και εκείνος να γέρνει το κεφάλι του στο πλάι, κοιτώντας σας με απορία ή… τρυφερότητα; Πολλοί το βρίσκουμε χαριτωμένο και νομίζουμε ότι το κάνει για να μας "ρίξει". Όμως αυτή η γλυκιά συμπεριφορά έχει βαθύτερη σημασία!
Ένδειξη ενσυναίσθησης και επικοινωνίας
Σύμφωνα με ειδικούς συμπεριφοράς ζώων, αυτή η κίνηση είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο σκύλος προσπαθεί να κατανοήσει καλύτερα τι του λέμε. Όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, τα σκυλιά έχουν την ικανότητα της συμπόνιας. Γέρνοντας το κεφάλι, προσπαθούν να εστιάσουν καλύτερα στον τόνο της φωνής μας και να εντοπίσουν λέξεις που τους είναι γνώριμες, όπως "βόλτα", "φαΐ", "μπράβο".
Η ακοή και η θέση των αυτιών
Παρόλο που τα σκυλιά έχουν πιο ανεπτυγμένη ακοή από τους ανθρώπους, δυσκολεύονται περισσότερο να εντοπίσουν με ακρίβεια την πηγή προέλευσης ενός ήχου. Η κίνηση του κεφαλιού βοηθάει στο να αλλάξουν τη γωνία με την οποία φτάνει ο ήχος στο αυτί τους, για να καταλάβουν από πού προέρχεται.
Επίσης, το σχήμα των αυτιών (π.χ. πεσμένα ή όρθια) επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ακούνε. Ορισμένες ράτσες χρειάζονται αυτή την "προσαρμογή" του κεφαλιού για να ακούσουν καλύτερα.
Η οπτική κατανόηση του προσώπου μας
Ο καθηγητής Στάνλεϊ Κόρεν στο Psychology Today αναφέρει ότι τα σκυλιά έχουν περιορισμένη ικανότητα να διαβάζουν τις εκφράσεις του ανθρώπινου προσώπου – ειδικά στο κάτω μισό. Γέρνοντας το κεφάλι, βελτιώνουν το οπτικό τους πεδίο και καταλαβαίνουν καλύτερα πώς νιώθουμε όταν τους μιλάμε.
Με άλλα λόγια, είναι μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν μαζί μας και να κατανοήσουν όχι μόνο όσα λέμε, αλλά και πώς τα λέμε.
Είναι ένδειξη… καλού χαρακτήρα;
Μερικές έρευνες δείχνουν πως τα σκυλιά που γέρνουν πιο συχνά το κεφάλι τους είναι πιο συμπονετικά και κοινωνικά. Αντίθετα, τα πιο αγχώδη ή απόμακρα σκυλιά δεν το κάνουν συχνά. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι πάει στραβά, αλλά μπορεί να είναι δείκτης προσωπικότητας.
Θετική ενίσχυση
Οι ειδικοί προτείνουν να ενθαρρύνουμε αυτή τη συμπεριφορά με θετική ανταπόκριση – ένα “μπράβο”, ένα χάδι ή μια λιχουδιά. Έτσι, ο σκύλος μας μαθαίνει πως είναι ασφαλές και όμορφο να προσπαθεί να καταλάβει τα συναισθήματά μας και να συμμετέχει στη μεταξύ μας επικοινωνία.
Tip:
Αν θέλεις να κατανοήσεις καλύτερα τη συμπεριφορά του σκύλου σου και να βρεις προϊόντα που ενισχύουν τη σωστή επικοινωνία (εκπαιδευτικά παιχνίδια, λιχουδιές, βιβλία κ.ά.), ρίξε μια ματιά στο Zooplace.gr. Εκεί θα βρεις και άρθρα, αγγελίες και υπηρεσίες για να φροντίσεις ακόμα καλύτερα τον πιστό σου φίλο.
Η επόμενη φορά που ο σκύλος σας γείρει το κεφάλι, να ξέρετε: δεν προσπαθεί απλώς να δείξει γλύκα. Προσπαθεί να σας καταλάβει. Και αυτό είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο.
Μύθοι και Αλήθειες για το γερμένο κεφάλι των σκύλων
Μύθος | Αλήθεια |
---|---|
Το σκυλί γέρνει το κεφάλι του μόνο για να μας κάνει να γελάσουμε ή να το λυπηθούμε. | Η κίνηση είναι κυρίως ένστικτο κατανόησης και προσπάθειας επικοινωνίας – όχι θέατρο! |
Αν ένας σκύλος δεν γέρνει ποτέ το κεφάλι του, σημαίνει ότι δεν μας αγαπάει. | Όχι απαραίτητα. Μπορεί απλώς να έχει διαφορετικό τρόπο αντίδρασης ή να είναι πιο ντροπαλός. |
Η κλίση του κεφαλιού είναι πάντα δείγμα προβλήματος στο αυτί ή ζάλης. | Μόνο αν είναι συχνή, επίμονη και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Διαφορετικά είναι φυσιολογική συμπεριφορά. |
Όλα τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι με τον ίδιο τρόπο. | Κάθε ράτσα (και κάθε χαρακτήρας) εκφράζεται διαφορετικά. Κάποια σκυλιά το κάνουν συχνά, άλλα σπάνια. |
Αν το σκυλί μου γέρνει το κεφάλι του, είναι σίγουρα υπάκουο και ευφυές. | Η κίνηση δείχνει συγκέντρωση και ενσυναίσθηση, αλλά δεν σχετίζεται απαραίτητα με την υπακοή ή την ευφυΐα. |