Θα χώριζες για το σκύλο σου;
Θα χώριζες για το σκύλο σου;

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 14% των ανθρώπων θα επέλεγαν το κατοικίδιό τους αντί για τον σύντροφό τους, αν αναγκάζονταν να διαλέξουν. Κι όμως, για κάποιους, ο τετράποδος φίλος είναι κάτι περισσότερο από ζώο – είναι οικογένεια, παρέα, παρηγοριά και σταθερότητα.

Όμως το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ποιον θα διαλέγαμε. Είναι πώς να μην φτάσουμε ποτέ σε αυτό το δίλημμα. Γιατί, στην ιδανική περίπτωση, ο σύντροφός μας και ο σκύλος μας μπορούν –και πρέπει– να συνυπάρχουν αρμονικά.

Από πού ξεκινούν τα προβλήματα;

Οι συγκρούσεις συνήθως δεν ξεκινούν από το σκυλί, αλλά από το πώς το βλέπουν και το αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Μήπως ο σκύλος ήρθε πρώτος στη ζωή σου και τώρα ο/η σύντροφός σου νιώθει "τρίτος"; Μήπως δεν υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία για τα όρια μέσα στο σπίτι; Ή μήπως υπάρχουν ζήλιες και παρεξηγήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές; Όλα αυτά μπορούν να λυθούν με επικοινωνία και μερικές απλές στρατηγικές.

1. Δώστε χρόνο για δέσιμο

Βοηθήστε τον/την σύντροφό σας να χτίσει μια προσωπική σχέση με τον σκύλο. Όρισε στιγμές που θα τον πηγαίνει βόλτα, θα τον ταΐζει ή θα παίζει μαζί του χωρίς τη δική σου παρουσία. Αυτό χτίζει εμπιστοσύνη και βοηθάει και τις δύο πλευρές να δεθούν πιο ουσιαστικά.

2. Θέστε κοινούς κανόνες

Αν μέχρι τώρα ο σκύλος κοιμόταν στο κρεβάτι, έτρωγε από το τραπέζι ή είχε απόλυτη ελευθερία στο σπίτι, είναι σημαντικό να γίνει συζήτηση. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν τα πάντα, αλλά πρέπει να συμφωνήσετε από κοινού για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Οι σχέσεις χρειάζονται σεβασμό – και το ίδιο ισχύει για τα ζώα συντροφιάς.

3. Συμβιβαστείτε όπου χρειάζεται

Ίσως ο σκύλος δεν επιτρέπεται πλέον στο κρεβάτι, αλλά μπορεί να έχει τη δική του θέση δίπλα σας στον καναπέ. Ίσως δεν θέλετε να ξοδέψετε υπέρογκα ποσά για ιατρικές επεμβάσεις, αλλά μπορείτε να έχετε ασφαλιστήριο υγείας για το κατοικίδιο. Κάθε σχέση, είτε ανθρώπινη είτε ανθρώπου-σκύλου, βασίζεται στον συμβιβασμό.

4. Μην "χαλάτε" τους κανόνες

Αν έχετε συμφωνήσει να μην κάθεται ο σκύλος στον καναπέ, μην το κάνετε "κρυφά" όταν ο/η σύντροφός σας λείπει. Τα σκυλιά μπερδεύονται όταν η ρουτίνα τους αλλάζει και αυτό μπορεί να φέρει κακή συμπεριφορά ή άγχος. Οι κανόνες ισχύουν για όλους – και για εσάς.

5. Ο σκύλος σας είναι μέλος της σχέσης

Αν ο σκύλος σας δείχνει σημάδια ζήλιας ή αρνητικής συμπεριφοράς απέναντι στον/στην σύντροφό σας, μην τον απομακρύνετε – εντάξτε τον περισσότερο. Όσο περισσότερο νιώθει μέρος της οικογένειας, τόσο λιγότερο θα νιώθει απειλή ή απομόνωση. Η σταθερότητα και η συμπερίληψη είναι το "κλειδί".

Συμπέρασμα: Χώρος για όλους

Η αγάπη που έχουμε για τους τετράποδους φίλους μας είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά δεν χρειάζεται να μπαίνει σε σύγκρουση με τις ανθρώπινες σχέσεις. Με κατανόηση, ανοιχτή επικοινωνία και ειλικρίνεια, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ισορροπημένο και ευτυχισμένο δεσμό – τόσο με τον άνθρωπό σας όσο και με τον σκύλο σας.

Εσείς; Θα χωρίζατε για τον σκύλο σας; Ή έχετε βρει τον τρόπο να συνυπάρχουν αρμονικά όλοι οι αγαπημένοι σας στη ζωή σας; Μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας στα σχόλια!