Πρώτες βοήθειες σκύλου

Πρώτες βοήθειες σκύλου
Κανένας δεν θέλει να φαντάζεται τον σκύλο του να υποφέρει από μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Ωστόσο, το να είμαστε προετοιμασμένοι μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Αν και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας όλες τις καταστάσεις, υπάρχουν βασικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες έως ότου φτάσει ο κτηνίατρος.
Καλέστε άμεσα για βοήθεια έκτακτης ανάγκης
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να επικοινωνήσετε με τον πλησιέστερο κτηνίατρο μόλις αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά. Φροντίστε να έχετε σε προσβάσιμο σημείο τα τηλέφωνα επείγουσας ανάγκης. Μέσα από το vet-pet-locator του Zooplace.gr μπορείτε εύκολα να βρείτε κτηνιάτρους και επαγγελματίες φροντίδας ζώων στην περιοχή σας, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό σε κρίσιμες στιγμές.
Ελέγξτε για αναπνοή
Παρατηρήστε αν ο θώρακας του σκύλου ανεβοκατεβαίνει και τοποθετήστε το χέρι σας μπροστά από τη μύτη για να αισθανθείτε τη ροή αέρα. Αν αναπνέει, μην παρέμβετε. Αν όχι, προχωρήστε στα επόμενα βήματα.
Βεβαιωθείτε ότι οι αεραγωγοί είναι καθαροί
Ανοίξτε το στόμα του σκύλου και ελέγξτε για πιθανή απόφραξη, όπως ξένο σώμα ή εμετό. Αν δείτε κάτι που μπορείτε να αφαιρέσετε με ασφάλεια, κάντε το αμέσως.
Μέθοδος Χάιμλιχ
Αν η απόφραξη παραμένει και δεν μπορείτε να την απομακρύνετε με τα δάχτυλά σας, εφαρμόστε τη μέθοδο Χάιμλιχ:
- Σταθείτε πίσω από τον σκύλο.
- Τοποθετήστε τα χέρια σας κάτω από το τελευταίο πλευρό.
- Κάντε 5 απότομες κοιλιακές πιέσεις προς τα μέσα και επάνω.
- Επαναλάβετε αν χρειάζεται και ελέγξτε αν απελευθερώθηκαν οι αεραγωγοί.
Έλεγχος παλμού
Ψάξτε για παλμό στη μηριαία αρτηρία (στην εσωτερική πλευρά του μηρού). Αν υπάρχει παλμός αλλά όχι αναπνοή, ξεκινήστε τεχνητή αναπνοή. Αν δεν υπάρχει ούτε παλμός, πρέπει να προχωρήσετε σε ανανήψεις.
Ανανήψεις (ΚΑΡΠΑ)
Για να εφαρμόσετε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση:
- Ξαπλώστε τον σκύλο στην δεξιά του πλευρά.
- Τοποθετήστε τα χέρια σας στο ευρύτερο μέρος των πλευρών και ξεκινήστε μαλάξεις.
- Οι πιέσεις πρέπει να έχουν ρυθμό 100 το λεπτό.
Τεχνητή αναπνοή
Αν ο σκύλος δεν αναπνέει:
- Κρατήστε το στόμα του κλειστό.
- Φυσήξτε αέρα στη μύτη (ή και στο στόμα αν είναι πολύ μικρόσωμος).
- Βεβαιωθείτε ότι το στήθος του σηκώνεται με κάθε αναπνοή.
- Κάντε 1 ανάσα κάθε 3-5 δευτερόλεπτα, αφήνοντας περιθώριο για την εκπνοή.
Επαναξιολόγηση κάθε δύο λεπτά
Κάθε δύο λεπτά σταματήστε για λίγο και ελέγξτε αν έχει επανέλθει παλμός ή αναπνοή. Αν έχει, σταματήστε τις παρεμβάσεις. Αν όχι, συνεχίστε και παραμείνετε σε επικοινωνία με τον κτηνίατρο.
Μεταφορά σε κτηνίατρο
Ακόμη κι αν ο σκύλος σας συνέλθει, χρειάζεται άμεση ιατρική παρακολούθηση για να αποκλειστούν εσωτερικές βλάβες ή επιπλοκές. Προχωρήστε το συντομότερο στη μεταφορά του σε κτηνιατρική μονάδα.
Οι πρώτες βοήθειες δεν αντικαθιστούν την εξειδικευμένη φροντίδα, όμως μπορούν να σώσουν ζωές. Με βασικές γνώσεις και σωστή ψυχραιμία, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά μέχρι να φτάσει η βοήθεια.