Η σημασία του εμβολιασμού στα κατοικίδια ζώα
Η σημασία του εμβολιασμού στα κατοικίδια ζώα

Η σημασία του εμβολιασμού στα κατοικίδια ζώα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη αμφισβήτηση γύρω από τον εμβολιασμό των κατοικιδίων. Ορισμένοι ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι τα εμβόλια ίσως προκαλούν προβλήματα, ενώ άλλοι είναι απλώς επιφυλακτικοί και αναρωτιούνται αν πραγματικά ωφελούν. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι σαφής και βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα.

Τι είναι τα εμβόλια και πώς λειτουργούν;

Τα εμβόλια περιέχουν ανενεργά ή εξασθενημένα τμήματα ιών ή βακτηρίων και συνοδεύονται από ουσίες που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, «εκπαιδεύουν» τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει έναν παθογόνο παράγοντα σε περίπτωση μελλοντικής μόλυνσης.

Πόσο αποτελεσματικά είναι;

Αν και καμία προληπτική αγωγή δεν προσφέρει απόλυτη προστασία, τα εμβόλια μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης και συμβάλλουν στη μείωση της θνησιμότητας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.

Είναι ασφαλή;

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν σπάνιες παρενέργειες. Έχουν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις σαρκωμάτων σε γάτες μετά από συγκεκριμένους εμβολιασμούς, αλλά τέτοιες αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και δεν ξεπερνούν τον κίνδυνο που προκύπτει από την απουσία προστασίας. Άλλωστε, παρενέργειες μπορεί να προκύψουν και από άλλα ενέσιμα φάρμακα.

Είναι υποχρεωτικά;

Η ελληνική νομοθεσία επιβάλλει τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό για κατοικίδια σαρκοφάγα (όπως σκύλοι και γάτες). Η μη συμμόρφωση επιφέρει πρόστιμα. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι μόνο νομικό, αλλά και ζήτημα δημόσιας υγείας.

Τι είναι η «ανοσία αγέλης»;

Όταν το μεγαλύτερο ποσοστό ενός πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, ο ιός ή το βακτήριο δεν μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα. Αυτό προστατεύει ακόμη και τα μη εμβολιασμένα άτομα — αλλά μόνο όσο η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει υψηλή. Αν αυτή μειωθεί, ακόμα και τα εμβολιασμένα ζώα κινδυνεύουν.

Ποιες ασθένειες προλαμβάνουμε με τον εμβολιασμό;

Εκτός από τη λύσσα, άλλα σοβαρά νοσήματα όπως η λεπτοσπείρωση, ο παρβοϊός, η νόσος του Carré (μόρβα), η γρίπη της γάτας και η λευχαιμία μπορούν να προληφθούν με τον σωστό εμβολιασμό. Μερικά από αυτά είναι ζωοανθρωπονόσοι, δηλαδή μπορούν να μεταδοθούν και στον άνθρωπο.

Πού μπορώ να εμβολιάσω το κατοικίδιό μου;

Αν ψάχνετε κτηνιατρική κλινική ή γιατρό στην περιοχή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Vet Pet Locator στο zooplace.gr, για να βρείτε άμεσα διαθέσιμες υπηρεσίες κτηνιάτρων κοντά σας.

Συμπερασματικά:

Ο εμβολιασμός δεν είναι απλώς μια προσωπική επιλογή — είναι ευθύνη. Όχι μόνο για την προστασία του δικού μας κατοικίδιου, αλλά και για την υγεία άλλων ζώων και ανθρώπων. Είναι από τα πιο βασικά και εύκολα μέσα πρόληψης και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε υπεύθυνο ιδιοκτήτη.

Φροντίστε το κατοικίδιό σας σωστά — προστατέψτε το με τον τακτικό του εμβολιασμό.


Βασικά εμβόλια ανά ζώο και ηλικία (ενδεικτικός οδηγός)

Ο παρακάτω οδηγός έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά τη γνώμη του κτηνιάτρου. Πριν τον οποιοδήποτε εμβολιασμό, είναι απαραίτητη η ιατρική εξέταση και καθοδήγηση από επαγγελματία.

ΖώοΗλικίαΕμβόλια
Σκύλος6-8 εβδομάδωνΠολυδύναμο (νόσος του Carré, παρβοϊός, ηπατίτιδα, λεπτοσπείρωση)
10-12 εβδομάδωνΕπανάληψη πολυδύναμου + προαιρετικά βήχας κυνοκομείου
14-16 εβδομάδωνΕπανάληψη πολυδύναμου + Λύσσα
Κάθε 1 χρόνοΕτήσια ενίσχυση πολυδύναμου + λύσσα
Γάτα6-8 εβδομάδωνΠολυδύναμο (ρινοτραχειίτιδα, καλυκοϊός, πανλευκοπενία)
10-12 εβδομάδωνΕπανάληψη πολυδύναμου + Λευχαιμία (FeLV) (σε γάτες με έξοδο)
14-16 εβδομάδωνΕπανάληψη + Λύσσα (όπου απαιτείται)
Κάθε 1 χρόνοΕτήσια ενίσχυση

Προσοχή: Αν το κατοικίδιό σας είναι υιοθετημένο, άγνωστης ηλικίας ή αδέσποτο, ο κτηνίατρος θα καθορίσει το πρόγραμμα βάσει υγείας και πιθανής ανοσίας.

Σημαντική σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά την κτηνιατρική συμβουλή. Το zooplace.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις που βασίζονται σε αυτό το περιεχόμενο. Για ασφαλή και σωστή φροντίδα, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας κτηνίατρο.